#PSD2

Uw slimme vrijgezel werd van de week verrast door een e-mail van zijn KNAB bank. PSD2. Nooit van gehoord en mijn vrienden (zwart, wit, vrouw, man en tussensoorten) ook niet. Zoals jullie weten ben ik er dan niet wars van mijn gevoelens en vragen te uiten op Twitter. Kamervragen aan mijn bank waren wel even noodzakelijk.

Ik kreeg ze helaas niet zover op Twitter toe te geven dat ze niet in kunnen staan voor derde partijen. Hoe gaan die om met jouw privacy ? Dat had ik graag in een tweet gezien.

Wat is #PSD2 ?

PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten (banken dus). De richtlijn moet zorgen voor meer concurrentie en innovatie en de drempels voor nieuwe toetreders op de betalingsmarkt wegnemen. Daarvoor hebben zij inzicht nodig in jouw betaalgegevens. Klinkt ingewikkeld maar valt best mee.

Waarom is #PSD2 foute boel ?

Banken zijn verplicht om derde partijen toegang te geven tot de betaalrekening van hun klanten, MITS de klant daar zelf toestemming voor geeft aan zijn bank. Wie verzint zoiets ?

Wie bedenkt zoiets idioots ?

Het Europese Parlement. Het doel is een uniforme betaalmarkt binnen de Europese Unie. Snap jij het nog ?

Wat moet je hiermee doen ?

Als je je hele leven aan @facebook hebt opgegeven kan je dit ook wel doen. Dat je dan een enorme idioot bent kan niemand jou kwalijk nemen. Je bent er in getrapt.

Het doel

Het doel is dat je gerichte aanbiedingen krijgt van bijvoorbeeld je energieleverancier. Zit je echt op te wachten. Het hele Facebook debacle geeft wel aan dat het Europese Parlement er helemaal geen zak van snapt. Dit is eigenlijk gewoon te gek voor woorden.

Wat de slimme vrijgezel doet ?

Zoals altijd ben ik vaak veel stappen voor. Facebook ben ik al 8 jaar van af. Mis het nog steeds niet. #PSD2 ? Als ik merk dat mijn gegevens uitlekken dan heeft mijn bank een enorm probleem. Ik niet … ik bestel een Corvette en ga leuk verder.